Τι ρόλο παίζει η πρωτεΐνη στην υγεία και στη διατροφή μας;

title

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής μας. Κάθε κύτταρο στον οργανισμό περιέχει πρωτεΐνη, ένα σύνθετο βιομόριο που συγκροτείται από αλυσίδες πολλών αμινοξέων. Τα αμινοξέα είναι 20, εκ των οποίων τα 9 ονομάζονται απαραίτητα, καθώς δεν τα παράγει ο οργανισμός μας, αλλά τα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή.

Η πρωτεΐνη υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματος και η επαρκής πρόσληψή της είναι σημαντική για τη διατήρηση υγείας των μυών, των οστών και των ιστών. Η ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος και τη φυσική δραστηριότητα.Παίζει ρόλο σε πολλές σωματικές διαδικασίες, όπως στην πήξη του αίματος, την ισορροπία των υγρών, τις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού, στη ρύθμιση ορμονών, στην αποκατάσταση και αύξηση του μυϊκού ιστού, κα.Είναι σημαντική για την ανάπτυξη, ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, όπως και στην εγκυμοσύνη.

Πηγές πρωτεΐνης είναι τα κρέατα, θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόρια, αυγά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, προϊόντα σόγιας ή ολικής άλεσης, κα. Τα ζωικά προϊόντα τείνουν να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες. Από την ετικέτα τροφίμων, μπορούμε να διακρίνουμε τα τρόφιμα που είναι υψηλής ή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Τα τρόφιμα που έχουν 5% ή λιγότερο της ημερήσιας αξίας, θεωρούνται χαμηλής, ενώ αυτά με πάνω από 20% θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας.

Η πρόσληψη της, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Επίσης, τα γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη αυξάνουν τον κορεσμό και καθυστερούν το αίσθημα της πείνας. Μπορείτε λοιπόν να προσθέσετε σε κάθε γεύμα μια πηγή πρωτεΐνης. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή έχει ποικιλία τροφίμων και να περιέχει επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η παραγγελία σας

Το καλάθι σας είναι άδειο