Πότε είναι θρεπτικό ένα τρόφιμο;

title

Ένα τρόφιμο ορίζεται ως θρεπτικό όταν καταναλώνεται και παρέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά (πχ βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, διαιτητικές ίνες, αλλά μειώνει ταυτόχρονα την πρόσληψη επιβλαβών στοιχείων (πχ κορεσμένα λίπη, σάκχαρα). Για να κρίνουμε πόσο θρεπτικό είναι ένα τρόφιμο μπορούμε να συγκρίνουμε τη θρεπτική πυκνότητα του με κάποιο άλλο ή και με το ίδιο αλλά διαφορετικής εταιρεία. Χωρίζονται σε πυκνά ή φτωχά. Ένα θρεπτικά πυκνό τρόφιμο έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών σε λιγότερες θερμίδες.

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ η διατροφή μας. Με βάση των τάσεων των νόσων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει επίσημες κατευθύνσεις να βελτιωθεί η διατροφική πρόσληψη. Είναι πλέον προτεραιότητα της εθνικής διατροφικής πολιτικής. Η σύσταση των τροφίμων, η θρεπτικότητα τους, είναι αυτό στο οποίο έχουν εστιάσει πιο επιτακτικά από ποτέ. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση του καταναλωτή για την σύσταση των τροφίμων (πχ ετικέτες, πίνακες, φυλλάδια). Στην ίδια κατεύθυνση πιέζονται να προχωρήσουν και οι βιομηχανίες τροφίμων. Για να συνδεθούν με τις οδηγίες έχουν ξεκινήσει να ανασυνθέτουν τρόφιμα ή να δημιουργούν λειτουργικά τρόφιμα.

Ο τρόπος ζωής και η ταυτόχρονη υγιεινή διατροφή συνδυάζονται εύκολα, αρκεί να υπάρχει σωστή ενημέρωση για το είδος των τροφίμων που είναι προτιμότερο αν επιλέγουμε. Είτε είμαστε σπίτι, είτε είμαστε έξω, τα θρεπτικά και συχνά γεύματα μπορούν να τηρηθούν καθώς πλέον υπάρχει άφθονη ποικιλία.

Η παραγγελία σας

Το καλάθι σας είναι άδειο